För ett lönsamt och hållbart lantbruk
Här är en insändartext från Vasabladet och ÖT publicerad 20.12.22. Jag skrev den som svar på Tomas Långgårds påstående att De Gröna ”terroriserar” lagändringsförslag ämnade att höja producentpriser på livsmedel.
Jag frågade Tomas Långgård (16.12) vilka lagförslag ämnade att få upp producentpriserna De Gröna skulle ha hindrat i regeringen. Hans respons (17.12) gav inte svar på den frågan, så jag utgår ifrån att han inte har grund för sitt påstående i Vasabladet (15.12). Han tar dock upp andra viktiga frågor gällande lantbruket.
De Gröna är mycket väl medvetna om lantbrukets lönsamhetskris och även vi vill ha ren och god inhemsk mat på våra bord. Ett av de viktigaste syftena med grön politik är att främja våra förutsättningar att leva och må bra på vår planet. Det borde vara i varje lantbruksföretagares intresse att stödja åtgärder som ger naturens livsgivande system en hållbar bärkraft för människans försörjning. Det är ju grunden till deras eget levebröd! Och utan fungerande ekosystem har vi inte heller någon försörjningsberedskap.
Med detta i åtanke känns det främmande att som Långgård önskar ge ytterligare stödpaket åt husdjursproduktion, den del av lantbruket som bidrar mest till klimatkrisen. Andra branscher har det också tufft nu och dessa miljoner skulle säkert uppskattas t.ex. i restaurangbranschen eller vården. De stöd som riktas till lantbruket bör gå till lösningar som minskar beroendet av fossil energi, ger en mer hållbar matproduktion och ökar lantbruksföretagens resiliens.
Den kommande fosforförordningen är viktig för att minska på urlakningen till och övergödningen av våra sjöar och hav. Förordningen har tillkommit som följd av att EU-kommissionen har påpekat brister i Finlands reglering av urlakning av fosfor. Nuvarande nivåer har varit så frikostiga att de i praktiken inte har orsakat begränsningar i gödslingen av åkrar. De nya bestämmelserna drabbar i första hand husdjurstäta sydvästra Finland samt eventuellt djurproduktionsenheter på andra håll med höga fosforvärden i sina marker. Kanske kunde det vara läge att ställa om och använda stallgödslet till biogasproduktion istället för att låta det rinna ut i haven? Här finns det stöd att få!
De Grönas jordbrukspolitiska program innehåller många praktiska lösingar för ett hållbart och långsiktigt lönsamt inhemskt jordbruk. Jag är övertygad om att de flesta lantbruksföretagarna också ser värdet i att vårda vår natur och våra hav, men det måste ske på lika villkor för alla. Därför är det viktigt att vi har lagar som begränsar utsläpp och miljöförstörelse, annars missgynnas de hjältar som redan är på väg mot ett hållbart jordbruk.