Hållbara kretslopp med idisslande djur

Det här är ett svar på en insändare i Vasabladet. Den insändaren kan du läsa här: https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/801403

Verksamhetsledaren för MTK Keski-Pohjanmaa Jan-Ove Nyman drar i tosdagens tidning fram en hel del vilseledande information angående hur klimatsmart en inhemsk nöbiff egentligen är. Idisslande djur kan spela en viktig roll för vår matproduktion i ett kretsloppsanpassat lantbruk, men så fungerar inte majoriteten av våra gårdar idag. Det krävs en radikal omställning från det dominerande konventionella jordbrukets brutna kretslopp om vi ska kunna kalla inhemskt nötkött klimatsmart.

För ett par generationer sedan såg kött- och mjölkproduktionen annorlunda ut, med mindre gårdar som både odlade och höll djur. Då var det enkelt och fördelaktigt att ta vara på allt och hålla kretsloppet i rullning.

Idag har vi till stor del en uppdelning mellan gårdar som odlar och gårdar som håller djur. Vi har även stora regionala skillnader i landet vilket gör att det kan vara lång väg mellan fähuset och odlingsmarkerna. Det här gör det svårt, om inte i praktiken omöjligt, att få kretsloppen att fungera. Istället tillför vi fossil energi i form av konstgödsel, vilket ytterligare ökar belastningen på både klimat och miljö.

Nyman refererar i sin insändare till professor Perttu Virkajärvi angående vallbaserad nötköttsproduktion och drar den felaktiga slutsatsen att en kostnadseffektiv produktion är lika med klimateffektiv produktion. Virkajärvi är expert på just vallodling och även han är tydlig med att vi inte kommer ifrån det faktum att en minskning av utsläppen från nötkreaturgårdar är en effektiv åtgärd mot klimatförändringarna. Han menar även, tvärt emot vad Nyman skriver, att vallodling på torvmarker bör avslutas omedelbart på grund av dess höga klimatutsläpp.

Naturliga hedmarker som inte går att odla på lämpar sig däremot väl för betande djur, där de bidrar till att öka den biologiska mångfalden. I ett biodynamiskt jorbruk odlar man också i växtföljden vall på en tredjedel av arealen. Det här förbättrar och göder jorden samtidigt som djuren kan äta vallen. Tricket här är att anpassa antalet djur till storleken på gården. Om alla finländska gårdar följde detta kretsloppskoncept skulle det innebära en minskning av köttproduktionen på upp emot 80 procent.

Det här skulle för oss konsumenter betyda en mer laktovegetarisk kost med små inslag av kött. Det medför även en halvering av odlingsarealen som krävs för att mätta våra magar. Där har vi den klimat- och miljösmarta matproduktionen i ett nötskal.

Så nästa gång du vill slänga en klimatsmart biff på grillen, se till att den kommer från din lokala biodynamiska lantbruksgård.

Föregående
Föregående

Framtidens ekonomi växer ur god jord

Nästa
Nästa

Hållbarhet är vår fördel