Hållbarhet är vår fördel

Hur tror ni världen ser ut om 20 år? Har vi ett mer hållbart samhälle tack vare satsningar på den gröna omställningen? Eller har vi backat bandet och bränner torv som aldrig förr? Företagsvärlden har redan valt riktning och för dem finns ingen återvändo.

Vi står mitt i ett brytningsskede, där vårt samhälle sadlar om till hållbarhet och cirkulär ekonomi. Dagens konsumenter blir allt mer medvetna och röstar med sin köpkraft på varor som inte äter upp deras framtid. Stora intenationella företag är lika medvetna och jobbar redan mot koldioxidneutralitet 2035. Takten är så hög att det nu är företagen som ber politikerna om strängare lagstiftning, istället för tvärtom.

Det är en konkurrensfördel att ligga i framkant när det gäller hållbarhet, speciellt för oss här i Norden. Vi har inte möjlighet att konkurrera med billig arbetskraft och samtidigt behålla vår välfärd. Det vi istället kan erbjuda är ren energi i form av vind-, sol-, och vattenkraft, vilket i sin tur ger ett mindre fotavtryck för produkter tillverkade här. Vi har också värdefull know-how och tekniska lösningar som behövs i omställningen. Wärtsilä kan nämnas som exempel; deras högteknologiska motorer som är utvecklade för framtidens bränslen går bara att sälja i en värld där utsläppskraven fortsätter att skärpas.

Konkurrensfördelen gäller även hållbart skogsbruk, vilket ger mervärde till de produkter skogsindustrin förädlar. Stora företag undviker idag att köpa in varor som inte uppfyller krav på ekologiskt och socialt hållbart ursprung, eftersom det kan skada deras rykte. Att våra ekonomiskogar har en bra kolbalans, upprätthåller biologisk mångfald och inte förorenar vattendrag kommer att vara avgörande på den internationella marknaden framöver. Fixar vi inte det så kommer vi att bli sedda som andra klassens leverantörer.

Går vi vidare till lantbruket så ser vi samma mönster. Vi har idag en matproduktion som kvalitativt är i toppklass, men för att hålla måttet för morgondagens konsumenter så måste den även klimatmässigt vara i topp. Odlingar som binder kol, näringskretslopp utan fossilt konstgödsel samt satsningar på växtproteiner är några av de lösningar som står till buds. Satsningar på forskning och utveckling inom matproduktionen behövs också för att stärka och lyfta våra företag i branschen.

Och satsningarna ska göras nu om vi vill undvika fler kriser i det här landet. USA gör nu massiva investeringar i grön teknologi, så om vi dröjer med vår omställning så står vi snart och tittar på. Låt oss trygga vår framtida export av varor och tjänster och, med lärdom av energikrisen, göra oss självförsörjande på ren energi, ekologisk mat och hållbar skog och mark.

Föregående
Föregående

Hållbara kretslopp med idisslande djur

Nästa
Nästa

Sann grön retorik om skogen